Marsikomu je spanje zraven telefona samoumevno. V tej digitalni dobi ni presenetljivo, da so pametni telefoni postali sestavni del našega življenja. Omogočajo nam dosegljivost, nas povezujejo, obveščajo in zabavajo. Veliko pa jih ima navado, da jih imajo na nočnih omaricah v spalnicah tudi čez noč. Tukaj so trije prepričljivi razlogi, zakaj je spanje zraven telefona slaba ideja.

1. Moteni vzorci spanja

Študije so pokazale, da lahko izpostavljenost modri svetlobi, ki jo oddajajo pametni telefoni, moti naš naravni cikel spanja in budnosti. Svetloba zavira proizvodnjo melatonina, hormona, odgovornega za spodbujanje spanja. To lahko privede do težav s spanjem in lahko povzroči nemirne noči, kar na koncu vpliva na naše splošno počutje in produktivnost.

2. Elektromagnetno sevanje

Medtem ko razprava o učinkih telefonskega sevanja na zdravje še poteka, več študij kaže, da ima lahko dolgotrajna izpostavljenost elektromagnetnemu sevanju, ki ga oddajajo telefoni, škodljive učinke na naše zdravje. Če telefon dlje časa držite blizu telesa, tudi med spanjem, lahko povečate morebitna tveganja, povezana z izpostavljenostjo sevanju.

3. Odvračanje pozornosti in zasvojenost

Če imate telefon ponoči na dosegu roke, vas lahko zamika, da preverite družabne medije, se odzovete na sporočila ali sodelujete v drugih dejavnostih na zaslonu, ko bi morali prenehati. Ta stalna povezljivost lahko povzroči moteno rutino pred spanjem in oteži sprostitev, zaradi česar je težje zaspati in si privoščiti dober nočni počitek.

Torej, kaj lahko storite za izboljšanje kakovosti spanja? Razmislite o uporabi zdravih navad pred spanjem, kot so nastavitev policijske ure telefona uro pred spanjem, ustvarjanje okolja za spanje brez telefona in vlaganje v budilko, namesto da se zanašate na telefon, da vas zbudi.

Ne pozabite, da je kakovosten spanec ključnega pomena za optimalno delovanje, duševno jasnost in splošno dobro počutje. Če se zavestno potrudite, da se ponoči oddaljite od telefona, lahko utrete pot boljšemu spanju in bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Polnilne postaje napolnite.si

Ste se kdaj znašli s prazno baterijo mobilnika na terenu? Telefon lahko enostavno napolnite v polnilnih postajah na javnih lokacijah. Več informacij tukaj.