UV produkti uporabljajo ultravijolično svetlobo za razkuževanje telefona in nudijo drugo plast zaščite pred virusi in drugimi škodljivimi mikrobi. Toda ali vam lahko pomagajo zaščititi se pred virusom COVID-19?

Najboljši načini, da se zaščitite pred COVID-19 in drugimi nalezljivimi boleznimi, so pogosto umivanje rok, osebna distanca in uporaba ustrezne zaščitne opreme, kot so maske. Trg je v zadnjem času preplavilo ogromno število najrazličnejših razkužil z UV svetlobo. Vprašenje pa je ali so tudi dovolj učinkovita?

Ali UV svetloba ubija bakterije?

UV svetloba je ena vrsta elektromagnetnega sevanja, ki prihaja naravno od sonca. Umetno jo je mogoče ustvariti s posebnimi žarnicami. Obstajajo tri vrste UV sevanja: UV-A, UV-B in UV-C. Nobene od njih ni mogoče opaziti s prostim očesom. Od teh treh ima UV-C najmanjšo valovno dolžino (180–280 nm) in je tista, ki je potrebna za UV dezinfekcijo.

Večina komercialnih UV izdelkov se prodajajo kot razkužila, zato je pomembno omeniti, da razkuževanje in dezinfekcija nista sinonima. Razkuževanje prepreči nadaljno rast bakterij ali glivic. Po drugi strani pa dezinfekcija uniči večino ali vse patogene mikroorganizme, razen bakterijskih spor na neživih predmetih.

UV-C svetloba je le ena izmed  učinkovitih metod razkuževanja. EPA hrani seznam razkužil, odobrenih za  COVID-19, ki jih je mogoče uporabiti na različnih površinah. Predlagamo, da skrbno preberete navodila, saj mnogi od teh izdelkov niso prijazni okolju.

Ali UV razkužila delujejo?

Čeprav ni dokazov, da ultravijolična razkužila uničujejo novi koronavirus, Nacionalne akademije znanosti, inženirstva in medicine  menijo, da bi morala ta tehnologija delovati. UV-svetloba je učinkovita proti drugim koronavirusom, kot je tisti, ki povzroča MERS.

Podjetje CleanSlate, ki prodaja rešitve za razkuževanje UV-C v industriji zdravstva, gostinstva in predelave hrane, je objavilo  zanimive podatke. Ti kažejo, da lahko UV-C svetloba uniči  99,979 odstotkov MS2 bakteriofaga in virusnih patogenov. Sem med drugimi sodi tudi novi koronavirus, ki je lahko uničen v samo 20 sekundah. Testiranje omenjega podjetja zaenkrat daje najboljše rezultate, saj večina komercialnih laboratorijev trenutno ne izpolnjuje priporočenih standardov za ravnanje z novim koronavirusom.

Številne bolnišnice že uporabljajo UV svetlobo za razkuževanje pred virusi in mikrobi. Prizadevajo si, da bi imelo to enak učinek tudi na virus COVID-19. Mreža bolnišnic univerze Duke že vrsto  let uporablja UV svetlobo za razkuževanje. Študija, objavljena leta 2017 v časopisu The Lancet je pokazala, da lahko UV dezinfekcija zmanjša prenos štirih najpogostejših virusov – MRSA, VRE, C. difficile in Acinetobacter – s kumulativo 30 odstotkov.

Letalski prevozniki in hoteli prav tako veliko stavijo na UV tehnologijo. JetBlue je začel testirati robota z UV svetlobo, ki lahko v 10 minutah razkuži celotno letalsko kabino. Four Seasons Hotels & Resorts pa je skupaj z Johns Hopkins Medicine International, imenovanim Lead With Care, ustvaril obsežen protokol o zdravju in varnosti. Vključuje uporabo ozonske tehnologije za čiščenje zraka in/ali UV tehnologijo za sisteme HVAC po svojih lastnostih.

Ponovno se ti sistemi uporabljajo kot druga obrambna linija pred virusi in mikrobi. Omeniti velja tudi, da se sistemi/produkti, ki se uporabljajo v večjih komercialnih okoljih, močno razlikujejo od potrošniških izdelkov.

Kaj pravijo strokovnjaki o UV razkuževalcih

Na stotine UV-sterilizirajočih izdelkov, etuijev in palic je od začetka pandemije COVID-19 preplavilo trg, vendar le malo proizvajalcev ponuja podrobnejše informacije in laboratorijske teste, da njihovi izdelki nudijo kakršno koli zaščito.

Amest Adalja, dr.med., višji znanstvenik in docent na Univerzitetnem centru za zdravstveno varnost John Hopkins, je skeptičen glede učinkovitosti potrošniških UV dezinfekcijskih sredstev. V intervjuju za  NBC News je dejal: “Težko poskušam najti vlogo za UV dezinfekcijska sredstva, ki so učinkovita v splošni javnosti. Morajo imeti dejanski, pomemben zaščitni učinek in ne le nekakšno obrobno korist, ki se v resnici ni učinkovita. ”

Richard Webster, klinični raziskovalec in metodolog z raziskovalnega inštituta CHEO v Ontariu v Kanadi, dvomi tudi o potrošniških UV-dezinfekcijskih sredstvih. V intervjuju za CBC je dejal: “Menimo, da količina UV, ki jo potrebujete, znaša približno 20.000 džulov na kvadratni meter in tega verjetno ne boste dobili v ročni sterilizacijski UV napravi.”

Andrea Armani, profesorica inženirstva v laboratoriju Armani na Univerzi v Južni Kaliforniji, je sodelovala z skupino raziskovalcev. Objavila je svoje ugotovitve o razkuževanju sanitarnih UV-C palic Build-at-home za zdravstvene ustanove. V intervjuju za Discover je profesorica Armani razpravljala o svoji zaskrbljenosti, zlasti glede UV sanitarnih palic. Potrošniki pred nakupom palic za razkuževanje z UV-žarki ne morejo preizkusiti. Priporoča tudi, da ljudje pred nakupom natančno preberejo navodila in preverijo vse tehnične karakteristike. V specifikacijah izdelka mora biti navedeno, da je palica v dosegu 260 nanometrov in mora imeti določeno trajanje delovanja, ki je zagotovo daljše od nekaj sekund.

Profesorica Armani priporoča tudi pozornost pri cenah palic. UV-C LED sanitarna palica stane približno 12 EUR. Za temeljito razkuževanje predmetov pa jih boste zagotovo potrebovali več. Če najdete sanitarno palico za 16 EUR, najverjetneje ne bo zagotovila zadostne zaščite. Profesorica in tudi drugi zdravstveni strokovnjaki pozivajo uporabnike, naj previdno ravnajo z UV produkti. Ob neprimerni uporabi je UV-C svetloba lahko zelo škodljiva za kožo in oči.

Kako uporabljati UV razkužilo?

Jasno je, da UV-svetloba ne sme biti vaša edina obramba pred virusi in drugimi okužbami. Če pa jo boste uporabljali poleg bolj preizkušenih metod, kot je umivanje rok, se prepričajte, da jo uporabljate pravilno.

UV dezinfekcija najbolje deluje na neporoznih predmetih brez veliko kotičkov. Če svetloba ne more doseči vseh izpostavljenih površin naprave, ne bo zelo učinkovita. To pomeni, da boste želeli telefon (ali drugo napravo) vzeti iz ohišja in ponovno razkužiti na drugi strani. S tem boste zagotovili najboljše rezultate dezinfekcije.

Medtem ko je vaša naprava v UV-razkuževalniku, boste morda želeli ohišje telefona očistiti z razkužilom, ki ga je odobrilo EPA. To je razkužilo Lysol.

Če povzamemo, je za osebno rabo na trgu kar nekaj UV razkužil.