En sam polnilec za pogosto uporabljane prenosne elektronske naprave

Hitrost polnjenja je usklajena za naprave, ki podpirajo hitro polnjenje

Kupci se lahko odločijo, ali bodo kupili novo napravo s polnilcem ali brez

 

Do jeseni 2024 bo USB Tip-C postal standard za vse mobilne telefone, tablice in fotoaparate v EU, so se dogovorili pogajalci Evropskega Parlamenta in  Evropskega Sveta.

Začasni sporazum o spremenjeni direktivi o opremi vzpostavlja enotno rešitev za polnjenje nekaterih elektronskih naprav. Ta zakon je del širših prizadevanj EU za bolj trajnostne izdelke v EU, zmanjšanje elektronskih odpadkov in olajšanje življenja potrošnikov.

Po novih pravilih potrošniki ne bodo več potrebovali druge polnilne naprave in kabla vsakič, ko bodo kupili novo napravo, in bodo lahko uporabljali en sam polnilec za vse svoje majhne in srednje velike prenosne elektronske naprave. Mobilni telefoni, tablice, e-bralniki, ušesne slušalke, digitalni fotoaparati, slušalke z mikrofonom, ročne konzole za videoigre in prenosni zvočniki, ki jih je mogoče polniti prek žičnega kabla, bodo morali biti opremljeni z vrati USB Tip-C, ne glede na proizvajalca. Tudi prenosne računalnike bo treba zahtevam prilagoditi do 40 mesecev po uveljavitvi.

Hitrost polnjenja je usklajena tudi za naprave, ki podpirajo hitro polnjenje, kar uporabnikom omogoča polnjenje svojih naprav z enako hitrostjo s katerim koli združljivim polnilnikom.

 

Boljše informacije in izbira za potrošnike

Potrošnikom bodo na voljo jasne informacije o značilnostih polnjenja novih naprav, kar jim bo olajšalo preverjanje, ali so njihovi obstoječi polnilniki združljivi. Kupci bodo lahko izbrali tudi, ali želijo kupiti novo elektronsko opremo s polnilcem ali brez.

Te nove obveznosti bodo vodile k večji ponovni uporabi polnilnikov in bodo potrošnikom pomagale prihraniti do 250 milijonov evrov letno pri nepotrebnih nakupih polnilnikov. Ocenjuje se, da odvrženi in neuporabljeni polnilniki predstavljajo približno 11.000 ton e-odpadkov letno.

 

Spodbujanje tehnoloških inovacij

Ker bo tehnologija brezžičnega polnjenja vse bolj razširjena, bo Evropska komisija pooblaščena za razvoj tako imenovanih delegiranih aktov o novih rešitvah za polnjenje.

 

Kvota

Poročevalec Parlamenta Alex Agius Saliba (S&D, MT) je dejal: „Skupni polnilnik je nova realnost v Evropi! Evropski potrošniki so bili dolgo razočarani nad številnimi polnilniki, ki se kopičijo z vsako novo napravo. Zdaj bodo lahko uporabljali en sam polnilec za vso svojo prenosno elektroniko. Ponosni smo, da so poleg pametnih telefonov, tablic, digitalnih fotoaparatov, slušalk in naglavnih slušalk, ročnih igralnih konzol in prenosnih zvočnikov vključeni tudi prenosni računalniki, e-bralniki, ušesne slušalke, tipkovnice, računalniške miške in prenosne navigacijske naprave. Dodali smo tudi določbe o brezžičnem polnjenju, ki je naslednja evolucija tehnologije polnjenja, ter izboljšali informacije in označevanje za potrošnike.

 

Naslednji koraki

Evropski Parlament in Svet bosta morala uradno odobriti sporazum, preden bo objavljen v Uradnem listu EU. Veljati bo začel 20 dni po objavi, njegove določbe pa se bodo začele uporabljati po 24 mesecih. Nova pravila ne bodo veljala za izdelke, ki so bili dani na trg pred datumom začetka uporabe.

 

Ozadje

V zadnjem desetletju je  Evropski Parlament nenehno pozival Komisijo, naj vloži predlog o skupni rešitvi polnilnika za potrošnike. Zakonodajni predlog je bil vložen 23. septembra 2021.

V podjetju Napolnite.si sledimo vsem novim trendom in jih sproti implementiramo v naše polnilne postaje za mobilnike na javnih lokacijah.

Veseli nas, da so se  v Evropskem parlamentu dogovorili za  poenotenje napajalnikov za vse elektronske naprave. En sam polnilec bo dovolj za pogosto uporabljane prenosne elektronske naprave. Podpiramo skupen cilj za zmanjšanje količin elektronskih odpadkov, ki po nepotrebnem obremenjujejo okolje.

 

Javne lokacije – nakupovalni centri, hoteli, restavracije, postajališča, terme, kampi, izobraževalne, zdravstvene ustanove,…

Hitro in varno polnjenje vseh tipov mobilnikov v slovenskih polnilnih postajah Napolnite.si je odlično sprejeta storitev za vse tiste javne lokacije, ki dajejo velik poudarek zadovoljstvu svojih obiskovalcev. Le ti so zelo hvaležni, ker imajo možnost brezplačnega polnjenja mobilnikov na lokaciji. Ni jim potrebno skrbeti glede praznih baterij, saj vedo, da je rešitev v neposredni bližini. Želite da je polnilna postaja za mobilnike prisotna tudi na vaši lokaciji? Za več informacij obiščite spletno stran www.napolnite.si ali pišite na info@napolnite.si. Z veseljem se odzovemo in poiščemo za vas idealno rešitev.

 

Source