Dandanes redko kdo živi brez mobilnega telefona. Ves dan ga nosimo poleg, ga postavimo na javne klopi, stole, mize itd. Na vseh teh krajih so mikrobi, bakterije in virusi, ki jih s prostimi očmi ne vidimo. Telefon se na ta način nevede zelo umaže. Proizvajalci priporočajo redno čiščenje z ustrezno krpico. Dokazano pa je, da lahko UVC svetloba razkuži umazan telefon najbolj temeljito.

Kako umazani so pravzaprav naši mobilni telefoni? Znanstvene študije so pokazale, da je na mobilnih telefonih uporabnikov približno 17.000 genskih kopij bakterij. Povprečen uporabnik  se dotakne svojega mobilnega telefona kar 100-krat na dan! To je nepredstavljiv obseg, v katerem prenašamo škodljive klice in bakterije iz rok na obraz. V času, ko človeštvo že trpi zaradi svetovne krize s pandemijo COVID-19, je temeljito čiščenje telefona nujno in kritično bolj kot kdaj koli prej. Navadno čiščenje in razkuževanje mobilnikov ni dovolj učinkovito. Na srečo obstaja kar nekaj načinov čiščenja mobilnega telefona, eden najbolj učinkovitih pa je zagotovo uporaba UV-C svetlobe.

Katere vrste UV svetlobe poznamo?

Obstajajo trije različni spektri UV svetlobe. To so UV-A, UV-B in UV-C . Znano je, da vsi ubijajo viruse, vendar lahko izpostavljenost UV-A in UV-B povzroči raka in težave z očmi. Samo UV-C svetloba (z valovno dolžino okoli 220 nm) ne more doseči ali poškodovati živih celic v telesu, lahko pa prodre in uniči viruse. To se zgodi zaradi majhne valovne dolžine UV-C svetlobe, ki je dovolj učinkovita, da prodre in razgradi nukleinsko kislino bakterij in virusov. Daljša izpostavljenost na UV-C svetlobi je smrtonosna za viruse in bakterije, ki so na površinah ter v zraku. UV-C svetloba dokazano uniči do 99,9% virusov in bakterij.

Kako UV-C deluje pri uničevanju mikrobov in bakterij?

UV-C svetloba poskrbi za ubijane bakterij in virusov na ravnih površinah tako, da poškoduje DNA bakterij oz. nukleinsko kislino virusov. Znanstvene študije razkrivajo, da tovrstne poškodbe onemogočajo kasnejši prenos bakterij in virusov na druge organizme. UV-C svetloba poskrbi, da telefon prejme dovolj energije in ga po določenem času temeljito razkuži. Tako UVC svetloba razkuži umazan telefon najbolj učinkovito.