Telefon je naš stalni spremljevalec kamorkoli gremo. Kadar smo v pisarni, trgovini ali na potovanju, je telefon zagotovo vseskozi zraven. Doma ga uporabljamo med branjem časopisa, ko imamo kosilo ali ko smo v kopalnici. Zaslona na telefonu se dotaknemo več tisočkrat vsak dan. Kar se dotaknemo z rokami, sčasoma pristane na telefonu in kasneje na našem obrazu. Po obisku stranišča roke umiješ. Kaj pa telefon?

Koliko mikrobov je dejansko na tvojem telefonu?

Telefon je gojišče mikrobov. Nezavedno si ga vsak dan redno približaš obrazu in ustom. Znanstveniki z univerze v Arizoni so ugotovili, da je telefon desetkrat bolj umazan kot večina straniščnih sedežev. Grozno! Druga študija je tudi pokazala, da ima lahko pametni telefon običajnega srednješolca kar 17.000 kopij genskih bakterij. Z enim klicem lahko torej na svoj obraz nevede spustiš 17.000 nevarnih bakterij. Si se kdaj vprašal koliko nevarnim bakterijam si izpostavljen vsak dan, medtem ko telefoniraš.

Naš telefon je izpostavljen vsem, česar se dotaknemo. Kar imamo na rokah, sčasoma pristane na našem telefonu. Zdravstveni strokovnjaki poudarjajo, da je pogosto umivanje rok z milom in vodo najboljša obramba pred širjenjem mikrobov, ki povzročajo bolezni. Priporočljivo je, da bi morali redno in temeljito očistiti tudi naš pametni telefon.

Zakaj je potrebno redno razkuževanje telefonov?

Vsi si umivamo oz. razkužimo roke večkrat na dan. Še posebej se vsi zavedamo, da je zelo pomembno, da si razkužimo roke po obisku javne lokacije. Kamor koli gremo, gre zraven tudi naš redni spremljevalec – telefon. Večina uporabnikov ga po obisku javne lokacije ne razkuži. Razlog, da ima vaš telefon toliko mikrobov, je, da je  dnevno izpostavljen nevarnim bakterijam. Te se nahajajo v  tesnih prostorih, kot so hlačni žep, ženska torbica, umazane odlagalne površine. Toplo okolje omogoča rast bakterij in predstavlja večje tveganje za okužbo.

Osebno higieno nas učijo že od malega. Redno čiščenje pametnih telefonov pa ne omenja skoraj nihče. Sodoben uporabnik se le redko spomni, da bi očistil svoj telefon. Kljub temu, da vsakodnevno umivaš roke, na svoj obraz nevede spustiš tisoče nevarnih bakterij.

Kako lahko ohraniš čist telefon?

Najprej telefon popolnoma izključi. Predlagamo, da za čiščenje uporabiš krpico iz mikrovlaken. To so tiste krpice, ki jih uporabljaš tudi za čiščenje očal. Proizvajalci telefonov odsvetujejo uporabo izdelkov za čiščenje, kot so čistila za kopalnico ipd, ker lahko poškodujejo zaslon telefona. Uporabiš pa lahko dezinfekcijska sredstva, ki vsebujejo 70 % alkohol. Telefon  obvezno vzemi iz ovitka in razkuži tudi tega.